FJALOR KUZHINE GERMA B


FJALOR KUZHINE GERMA B




BACARAK
Lakror që bëhet me miell misri dhe me presh, me hithra ose me lakra të tjera. 
Bacarak me presh (me lakra).

BESHAMEL 
Salcë e trashë, që bëhet me vezë, me qumësht, me miell e me gjalpë; salcë 
qumështi. Pure patatesh me beshamel.

BIBISH 
Gjellë e gatuar me domate, me oriz dhe me qepë të skuqura; një lloj buranie.

BIFTEK 
Thelë mishi nga brinjët e viçit a të kaut, e pjekur në skarë ose në furrë. Biftek i 
skarës (i furrës). Biftek viçi.

BISBIQ  
Kulaç që bëhet me miell misri të situr hollë, me qumësht dhe me gjalpë.

BONJËRI 
Gjë e mirë në të ngrënë, gatesë shumë e shijshme; ëmbëlsirë.

BROBULL
Lloj ëmbëlsire si petull e vogël, që gatuhet me miell, me vezë e me kos, skuqet 
në vaj të nxehtë dhe vihet në shurup.

BRUMANIK 
Byrek që bëhet me brumë të ardhur, me vezë, me gjalpë e me qumësht.

BRUSHTULL  
Ëmbëlsirë që bëhet me miell gruri, të gatuar e të rrahur shumë me gjalpë dhe 
që, pasi piqet në furrë, del palë-palë a fije-fije e kripet me sheqer (në disa 
krahina i hedhin edhe pekmez ose mjaltë me arra të shtypura). Brushtull me 
mjaltë. 

BUDING 
Ëmbëlsirë si krem, që gatuhet me niseshte, me qumësht, me sheqer, me vezë 
dhe me kakao, me vanilje etj. Buding me lëng frutash (me stafidhe, me arra). 
Buding karotash. Buding për fëmijë.

BUKAFEC 
Lakror i bërë me brumë të ardhur lakror i mbrumë.

BUKËVALE
Bukë e thërrmuar, e përvëluar me ujë të valë, me vaj ose me gjalpë dhe 
e përzier zakonisht me djathë; gatesë me miell misri të përzier me djathë, që 
përvëlohet me gjalpë; valë, papare. Bukëvale me djathë të njomë. 

BUMBAR
Gjellë që bëhet me të brendshmet e bagëtive: zorrë të mbushura me mëlçi, 
erëza etj. e të pjekura në hell a në furrë ose plëndës i mbushur me oriz, me 
copëza mëlçish e me rrush të thatë; kukurec, qofte me oriz.

BURANI
Gjellë që bëhet me spinaq a me barishte të tjera të grira dhe me oriz. Burani me 
spinaq (me presh, me qepë, me lakra). Burani me hudhra. Burani me kos. 
Mish me burani.

BYREÇKË 
Byrek i vogël në trajtë katrori a trekëndëshi. Byreçka me djathë (me mish, me 
qepë).

BYREK 
Gatesë me petë të holluara një nga një e të ndera në tepsi, që mbushet brenda 
me mish të grirë ose me djathë, me vezë, me presh, me spinaq etj. dhe që piqet 
në furrë. Byrek me mish (me djathë, me vezë, me lakra, me kungull). Byrek 
me mollë.

BYREKSHEQER 
Ëmbëlsirë, që bëhet zakonisht me miell misri, të përzier me gjalpë e me sheqer, 
të nderë në tepsi e të pjekur në furrë.




FJALOR KUZHINE

No comments:

Post a Comment